Wat is het verschil tussen pvc- en laminaatvloeren?

/

Wie nieuwe vloeren wil, heeft verschillende keuzes te maken. De voornaamste vraag is: wat kan je beter doen? Pvc vloeren of een laminaatpakket neergeleggen? En wat is uiteindelijk beter?

Wat is een laminaatvloer?

Simpel gezegd is laminaat een plank die is samengesteld door verschillende lagen en dat maakt laminaat best uniek. Gelukkig in de goede zin van het woord. Want deze planken zijn makkelijk te onderhouden. Je kan ze gemakkelijk schoonmaken als er vlekken op komen en de vloer eens in de twee weken met een dweildoek schoonmaken, is genoeg. Daarnaast kan je kiezen voor allerlei verschillende soorten laminaat. Daarmee kan je gemakkelijk je huis inrichten en de vloeren naar wens laten leggen. Bijvoorbeeld in het geval van een meningsverschil over de kleur van het laminaat, zou je natuurlijk kunnen kiezen voor een compromis. Een lichte kleur beneden en een donkere kleur op de bovenverdieping. Het zijn wat opties n er is genoeg keus te vinden.

Wat is een pvc vloer?

Een pvc vloer bestaat uit polyvinylchloride. Dat is een dun, soepel en ook makkelijk te bewerken materiaal. Een pvc vloer kan ook gelijmd gelegd worden, een laminaatvloer kan alleen zwevend gelegd worden. Mocht dat nog iets uitmaken voor je keuze, dan is hij bij deze snel gemaakt. Al ziet de afwerking van beide vloeren er eigenlijk altijd wel goed uit. De kwaliteit van een pvc vloer is dus goed, mits hij gelijmd gelegd kan worden. Dan kan een beschadigd stuk namelijk altijd eenvoudig vervangen worden. Voor veel mensen is dat direct een mooi voordeel ten opzichte van laminaat. Een stuk schade is makkelijk te repareren.

Verder ontstaat er ook geen ruimte tussen de ondervloer en de pvc vloer, waardoor je haast geen geluidsoverlast zal hebben. De pvc plakvloeren zijn daarom heel geschikt om op vloerverwarming te leggen. Als je die combinatie gebruikt heb je dus en geen geluidsoverlast en lekker warme voeten.

Vlakke ondergrond

Daar staat dan wel weer tegenover dat je een pvc vloer moet leggen op een egale ondergrond. Dat betekent dat de ondergrond van je huis of de desbetreffende kamer waterpas moet zijn. Als dat niet het geval is, zal je eerst de ondergrond moeten aanpassen. Dat kan voor een nieuw vloertje misschien niet helemaal de bedoeling zijn. In dat geval kan je beter voor een laminaatvloer kiezen.

Als je een oud huis koopt, is het vaak zo dat de vloeren niet helemaal recht zijn, denk er dus bijvoorbeeld over na of je de vloer rechts wil trekken of niet. Ga je je huis verduurzamen, door bijvoorbeeld vloerverwarming en isolatie te gebruiken? Dan kan je daar ook aparte subsidies voor aanvragen. Dat maakt het prijskaartje ook weer wat aantrekkelijker. Met laminaat kun je een houten vloer nabootsen. Een PVC-vloer oogt sneller als één egaal vlak, waardoor je het minder makkelijk laat lijken op een echt houten vloer.

Water op de vloer

Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen. Bij langdurige blootstelling aan vocht kan laminaat echter kromtrekken. PVC is wel vochtbestendig. Hierdoor kun je PVC ook in de badkamer leggen en is het in de keuken een praktische keuze. Voor zowel laminaat als PVC geldt dat de duurzaamheid afhankelijk is van de kwaliteit. Laat je hier van tevoren goed over informeren.

Laminaat in de keuken

Je hebt mensen er misschien wel eens over horen praten. Moet je nou wel laminaat in de keuken leggen ja of nee? Je ziet vaak wel dat mensen kiezen voor een laminaatplank die doorloopt naar de keuken. Dat is niet alleen omdat het mooi staat. Gelukkig kan je laminaat ook prima in de keuken hebben. Al moet daarbij gezegd worden dat het laminaat dan wel goed gelegd moet worden. Laminaat gaat namelijk prima samen met een beetje water, maar als er water tussen de planken kan komen, is dat minder goed nieuws. Daarom zijn er ook speciale waterbestendige laminaatplanken. Ook handig voor als je nu al weet dat je bijvoorbeeld veel morst, je dieren in huis hebt die iets om kunnen gooien of als je afwast boven je mooie nieuwe vloer.

De dikte van de planken, evenals de kleur maakt eigenlijk helemaal niet uit. Als je laminaat maar waterbestendig is. Dat is wel een belangrijk punt als je kijkt naar laminaat voor in de keuken. Als je planken waterbestending zijn, zullen ze niet kromtrekken of lelijk worden en dat is een hele geruststelling voor veel mensen. Er gebeuren namelijk genoeg ongelukjes in de keuken.

Wat is het verschil tussen de twee?

Je moet uiteindelijk een paar opties afgaan om te kijken welke van de twee beter is voor jou. Als je graag vloerverwarming wil, is een pvc vloer dus een beter optie. Dat komt omdat de vloersoort een stuk dunner is en direct aan de ondergrond vastgemaakt kan worden. Zo kan de warmte er sneller doorheen en daar heb je dus voordeel van. Maar pvc kan ook een handige optie zijn als je in een appartement woont of als je de trap wil bedekken en een mooie hout look wil geven.

Dan heb je ook nog te maken met variabelen zoals de prijs en levertijden. Wat prijs betreft, is laminaat een goedkopere optie. Voor de actuele levertijd kan je het best een bouwmarkt raadplegen, maar aangezien pvc en laminaat geen ‘echt’ hout zijn, lijkt het mee te vallen op dit moment. Qua look in huis is er bijna geen winnaar tussen de twee te kiezen.  Het is maar net wat jij zelf handig vindt en wat beter bij jou in huis past. De echte hout look creëer je dus als je voor laminaat gaat, wat ook goedkoper is. Aan de andere kant is pvc sterker en net iets beter in kwaliteit. Bovendien, weet je zeker dat een rechte vloer hebt als je voor pvc gaat en dat is ook wat waard!

Wat is beter?

Als je op zoek bent naar een goed alternatief voor houten planken, dan kom je al snel uit bij laminaat- of pvc-vloeren. Beiden makkelijk in onderhoud en praktisch niet van echt te onderscheiden. Natuurlijk verschillen deze vloeren wel van elkaar, maar je moet wel in detail treden om je favoriet te kiezen. Een pvc-vloer is namelijk gemaakt van kunststof en laminaat van een hdf-laag, gedroogde en in elkaar geperste houtvezels. Hierdoor hebben beide vloeren product specifieke eigenschappen. De beste vloer voor bij jou in huis, kies je dus natuurlijk zelf en naar je eigen wensen.