Houthok, zo maak je zelf een mooi Houthok!

/

Heb jij thuis een openhaard of een huishaard en wil jij voldoende hout hebben om te stoken, dan is een houthok erg handig. Alleen waar plaats je deze? En kun je zelf een mooi houthok maken? Daar gaan we in dit artikel naar kijken en misschien kan jij na het lezen wel gelijk aan de slag voor jouw ideale houthok! 

Waarom heb ik eigenlijk een houthok of -opslag nodig? 

Vaak genieten mensen in de winter- en herfstmaanden van de heerlijke warmte die een openhaard geeft, ook is de gezellige en knusse uitstraling van de haard natuurlijk een goede sfeermaker. Het enige waar je op moet letten, is dat je voldoende hout op voorraad hebt. 

Hierbij is het van belang dat het hout goed is gedroogd en niet de oorzaak kan zijn van vervuiling of brandgevaar. Volgens officiële regels moet hout 20% minder vochtigheid bevatten ten opzichte van het kapmoment voordat het in de haard kan en mag. 

In de meeste gevallen moet vers gekapt hout minimaal 2 jaar drogen voordat het kan worden verbrand. Winkels bieden zulk hout zelf aan en in dat geval moet het gewoon droog worden gehouden. Na 5 jaar verliest het hout zijn verwarmingswaarde en je zal dus voor die tijd het hout moeten opstoken. 

Door deze richtlijnen aan te houden, werk je optimaal met het brandhout zonder dat je hout verspilt of voor vervuiling zorgt. Een houthok is dus cruciaal voor het drooghouden van hout om zo te genieten van dat heerlijke haardvuur. 

Je eigen houthok maken, waar begin je? 

De plek voor het opslaan van het hout en de plek van het plaatsen van een houthok is erg belangrijk. Dit is namelijk bepalend voor het opdrogen én het droog blijven van het hout. 

Een kelder of schuur zijn bijvoorbeeld niet de ideale plekken voor jouw hout om opgeslagen te worden. Doordat de luchtcirculatie op deze plekken niet optimaal is, blijft het hout vochtig en je kunt het dan minder goed stoken. 

De ideale plek voor een houtopslag is een houthok in de tuin of buitenlucht. Hiermee profiteer je van de optimale luchtcirculatie en je hoeft niks in huis te plaatsen. Bovendien kun je dit helemaal zelf doen en jij kunt jouw eigen mooie houthok maken!

Klinkt dit nu als een leuk klusproject? Dan leggen we jou hieronder precies uit hoe jij het ideale houthok kunt maken dat past bij jouw tuin en/of huis. We raden je aan om dit rond September of Oktober te doen, omdat het weer dan niet te nat of te warm is.

Ga aan de slag met de bouw van jouw eigen mooie houthok!

Voordat je begint aan de bouw van een houtho moet je enkele voorbereidingen treffen. Zo is het handig om na te gaan of je toestemming moet hebben voor de bouw bij de gemeente. Daarnaast moet je locatie van je houthok bepalen. Een goed begin is het halve werk!

Heb je een bouwvergunning nodig?

Wanneer de hoogte van het houthok onder de 2,5 meter is en jij je aan de bouwvoorschriften houdt, kan er bijna niks fout gaan. In de meeste gevallen keuren gemeentes deze bouw goed en het kan alleen voorkomen dat, afhankelijk van de locatie, de hoogte wordt beperkt. 

Natuurlijk kan er in specifieke gevallen altijd nog iets in de wet zijn wat je weerhoudt van het hebben van een houthok. Daarom is het altijd verstandig om de gemeente te raadplegen of je in te lezen zodat je zeker bent dat je niks mist. Verder hoef je je dus weinig zorgen te maken over bouwvergunningen of iets dergelijks.

Waar kun je het houthok het beste neerzetten?

Zoals we al hebben vermeld, de plaatsing van het houthok is van belang. Naast een stukje regelgeving, zijn ook het gemak en het weer belangrijke factoren om rekening mee te houden. 

In Nederland hebben we namelijk vaak een westerse wind en het is daarom verstandig om de opening van het houthok richting het zuiden te zetten. Op deze manier voorkom je dat het hout natgeregend wordt en het dus niet goed kan drogen. Bij een houthok zonder achterwand is dit zeker van belang. 

Daarnaast gebeurt het vaak dat mensen een houthok tegen een schutting of muur willen opbouwen. Omwille van de luchtcirculatie is het handig om altijd 10 cm tussen het houthok en de muur of schutting te houden. 

Een schuin afdakje, aflopend richting de voorkant, is ook een must. Wanneer je dit andersom doet, stroomt het water naar binnen en wordt het hout nat. Bovendien kun je je ook voorstellen dat het gemak van belang is. Door het houthok dichtbij huis te plaatsen, hoef je niet telkens de houtblokken over grote afstanden te vervoeren. Maak het jezelf gemakkelijk en plaats het houthok dicht bij de openhaard. 

De stappen voor het maken van je eigen Houthok

Stap 1: Uitlijnen en fundering

Als eerst zorg je dat het houthok een stevige ondergrond heeft om op te staan. Dit doe je door 4-6 putjes te graven waar de steunpilaren op komen te staan. Houd ongeveer 20 cm³ per putje aan. 

Deze vul je vervolgens met grind of kiezeltjes om zo een stevige ondergrond te hebben. Je kunt er nog voor kiezen om grote stenen op het grind te leggen voor extra steun. 

Stap 2: Het frame maken

Bij dit houthok gaan we uit van een houten constructie. Voor de basis gebruiken we drie balken die we verticaal neerleggen op dezelfde afstand. Gebruik hierbij het liefst 40 cm tussen elke balk. Vervolgens bevestig je aan de uiteindes van de balk een wat dunnere balk, dit is uiteindelijk het frame. In totaal doe je dit twee keer, je kopieert het namelijk voor het dak. 

Stap 3: De zijkanten en steunbalken

In deze stap is het belangrijk om de hoogte te bepalen. Je kiest vier steunbalken die je allemaal schuin afzaagt, zodat het dak naar voren buigt. Hiervoor zul je wel met een bepaalde hoek moeten werken, wij raden een hoek aan van 25 graden. Verder zorg je dat deze goed is bevestigd aan de onderkant van het houthok. 

Wanneer dit is gelukt, ga je aan de slag met zijkant van je houthok. Hier timmer of schroef je allemaal latjes vast aan de steunbalken, houd hierbij ongeveer 5 centimeter afstand tussen de latjes. Dit doe je aan beide zijkanten en je kunt dit eventueel ook voor de achterkant doen. 

Stap 4: Het dak bevestigen en de ondergrond

Op dezelfde manier als je de zijkanten (en achterkant) semi-dicht hebt gemaakt, doe je dat ook bij de bodem van het houthok. Zorg dat je hiervoor stevige latten gebruikt, aangezien er een aardig gewicht op komt te leunen. Bij het dak zorg je dat één grote plaat het frame bedekt. Eventueel kun je kiezen voor water-afwerend materiaal. 

Als dit is gelukt, bevestig je het dak aan de steunbalken en is jouw eigen geweldige houthok en -opslag klaar voor gebruik!