Verschil traagschuim en koudschuim

//

Een beetje lekker slapen doet een mens goed en daarvoor moet je wel een lekker bed hebben. Ga je dan voor traagschuim of een koudschuimmatras en welke is beter?

Wat is traagschuim?

Leuk verhaal over traagschuim: het werd eigenlijk ontwikkelt voor astronauten die de ruimte ingeschoten werden. Doordat zij met zo veel kracht hun stoel ingeschoten werken, werd het zitten een beetje oncomfortabel. Zo oncomfortabel zal je nooit op een lekkere traagschuimmatras liggen. Wetenschappers ontwikkelden het schuim om de astronauten te beschermen. Het schuim werkt namelijk drukverlagend: ideaal tijdens een raketlancering! Mocht je zo’n matras hebben, weet je nu waarom je elke avond in zo’n heerlijk. Bed kan springen zonder iets zeer te doen.

Hoe wordt het gemaakt?

Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Deze soort schuim heeft veel verschillende namen. Memory foam, slow motion foam of lazy foam: allemaal andere termen voor traagschuim. Maar de wetenschappers van NASA noemden het natuurlijk gewoon: NASA-schuim. Traagschuim wordt zo genoemd, omdat het materiaal – wanneer je het indrukt – heel langzaam weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Je hebt vast wel eens zo’n matras gevoeld en je vingers erin gestopt om te kijken hoe het voelt. Je zal wel gemerkt hebben dat het materiaal vrij dik en zwaar is, maar wel zacht aanvoelt en dus langzaam terugkeert in zijn oorspronkelijke staat. Het betekent dat een traagschuimmatras je lichaam omsluit als je erop gaat liggen. Fijn voor als je last hebt van je gewrichten of gewoon wat meer ondersteuning wil! Bij zo’n matras heb je dus wat sneller last van een kuil en is wellicht wat minder geschikt als je veel in je slaap draait.

Voor wie is een traagschuimmatras?

Omdat een traagschuimmatras hard en zacht tegelijk kan zijn, zitten er flink wat voordelen aan verbonden. Het is uitermate geschikt om voor een langere periode op te liggen en intensief te gebruiken. De druk verlagende werking helpt om doorligplekken te voorkomen, maar de matras zorgt ook voor stimulatie in de doorbloeding. Dat is met name goed voor mensen op leeftijd of met onderliggende ziektes. Daarom zal je zien dat in het ziekenhuis of in zorginstellingen zo’n matras neergelegd wordt.

Door de unieke hard/zacht-combinatie biedt deze matras ook verlichting voor mensen met rug of gewrichtsklachten en als je stijve spieren hebt. Daarom maken veel topsporters en atleten ook gebruik van traagschuimmatrassen. Zo kan je goed uitrusten, maar circuleert het bloed goed rond, wat het herstel ook weer meehelpt.

Wat is koudschuim?

Hoe doet de andere eend in de bijt het dan? Koudschuimmatrassen zijn namelijk ook erg populair. Koudschuimmatrassen worden gemaakt van polyurethaan. Deze matrassen zijn niet koud als je erop gaat liggen, zoals de naam soms doet vermoeden. Hun naam ontlenen ze namelijk aan de manier van produceren: het schuim wordt in koude vormmallen gegoten. Deze matrassen noem je ook wel High Resilience (HR)-schuim. Dat High Resilience-schuim is dus ookwel koudschuim en het wordt ook wel het hightech-schuim genoemd. Dat klinkt enorm veelbelovend, maar we hebben het nog steeds gewoon over bedden. Gelukkig wel matrassen van kwaliteit.

Het is enorm veerkrachtig waardoor het veel steun biedt. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft zorgt voor een goede luchtcirculatie waardoor het goed ventileert en goed vocht doorlaat. Hierdoor blijft het relatief koel en daar past die naam dus beter op zijn plaats. Met matras heb je nauwelijks last van kuilvormig in het materiaal. Ideaal voor iedereen die dus op een hard of stevig matras ligt. Al ligt niemand natuurlijk graag in een kuil te slapen.

Ook als je het gauw warm in bed hebt, kan je beter gaan voor een koudschuimmatras. Dat komt simpelweg door de betere ventilate in het matras zelf. Je blijft er dus net iets koeler op dan bij het traagschuim. Ook de juiste temperatuur heeft namelijk veel te maken met een goede nachtrust.

Wat is het verschil?

Je leest dus eigenlijk gelijk al dat er verschil zit als het gaat om kuilen in het matras. Een matras van koudschuim, is als het ware harder. Het vormt wel mee met je lichaam, maar niet zo erg als een matras van traagschuim. Daar zak je als het ware een beetje in, waardoor er een zogeheten kuil kan ontstaan. Die kuil is echter tijdelijk en vormt weer anders zodra jij anders gaat liggen. Toch is het eigenlijk het eerste waar je naar zou moeten kijken. Wil ik een hard bed of neem ik een wat zachter bed? Los van deze twee opties zijn er natuurlijk nog een heleboel bedden beschikbaar om uit te kiezen.

Een matras van koudschuim is steviger en dus veerkrachtiger dan traagschuim matrassen. Traagschuim maakt als het ware de vorm naar je lichaam in het matras en is daardoor zachter. Het zachtere matras heeft wel een voordeel en dat  is dat je minder drukpunten voelt. Wat ook weer goed is voor mensen die last hebben van gewrichten of bijvoorbeeld met rugpijn te kampen hebben. Verder ventileren beide soorten matrassen goed door de open celstructuur. Echter ventileert een traagschuim matras nét iets slechter dan een koudschuim matras omdat koudschuim niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven bij koudschuim open. Doordat het matras bij traagschuim wel vervormt, worden de cellen dichtgedrukt en ventileert het matras minder goed.

Doe een slaapcheck

Misschien ben je nu helemaal overtuigd van je keuze, maar het kan ook zijn dat je nog steeds denkt: ‘Ik heb geen idee wat ik moet kiezen’. In zo’n geval kan je natuurlijk eindeloos het internet afspeuren, maar je kan ook een slaapcheck doen. Ook die zijn online te vinden of je doet hem in een beddenzaak. Dat laatste is natuurlijk aan te raden, omdat je dan gelijk advies krijgt van medewerkers die er verstand van hebben en je direct bedden kan proberen! De slaapcheck vraagt bijvoorbeeld hoe je nu slaapt, hoe je dan wakker wordt, hoeveel uren je slaapt en wat eigenlijk je streven is. Maar ook of je last hebt van je rug, knieën, nek of andere klachten. Als alle vragen beantwoord zijn, gaat de machine alles berekenen en krijg jij je advies. Zo kan je extra goed geïnformeerd een keuze maken over wat voor matras je wil.