Het Luchten van een Nieuw Matras: Hoe en Hoelang?

Bij de aankoop van een nieuw matras is het belangrijk om te weten hoe lang het moet worden gelucht vanwege de mogelijke geur. Latex- en schuimmatrassen scheiden vaak een sterke geur af, bekend als "off-gassing". Dit is een normaal proces waarbij vluchtige organische stoffen (VOC's) uit het matras vrijkomen en in de lucht van de slaapkamer oplossen. Deze VOC's zijn niet schadelijk en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Het luchten van het matras en het creëren van goede ventilatie helpen het off-gassing proces te versnellen.

Hoelang moet een matras worden gelucht?

Tegenwoordig worden matrassen steeds vaker online verkocht en opgerold en vacuüm verpakt geleverd om kosten en ruimte te besparen. Vooral matrassen van traagschuim en latex kunnen een sterkere geur afgeven dan traditionele binnenveringsmatrassen. Deze geur ontstaat tijdens het fabricageproces en kan vrij sterk zijn. Het luchten van het matras, ook wel off-gassing genoemd, is nodig om van deze geur af te komen.

Wat is off-gassing precies?

Bij off-gassing komen vluchtige organische stoffen (VOC's) vrij uit het matras en lossen op in de slaapkamerlucht. Deze VOC's zijn vergelijkbaar met de verbindingen die al aanwezig zijn in ons huis, zoals in muren en meubels. De geur van nieuwe matrassen komt vooral van deze VOC's, die langzaam uit het matras ontsnappen en veilig afbreken in onze omgeving. Het off-gassing proces is normaal en niet schadelijk.

De geur van nieuw traagschuim

Traagschuimmatrassen behoren tot de populairste matrasmaterialen vanwege hun ultieme comfort en vermogen om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Echter, traagschuim staat erom bekend een sterke geur af te geven tijdens het off-gassing proces.

Hoelang kan off-gassing duren?

Na ongeveer 24 uur zou de geur grotendeels moeten zijn verdwenen, samen met de meeste VOC's.

Hoe het matras te luchten?

1. Verwijder alle verpakkingen, inclusief plastic, stickers en reclamemateriaal.

2. Controleer of er schuim of andere producten op het matras zijn geplakt die de geur kunnen veroorzaken.

3. Zoek een ideale plek om het matras te luchten, bijvoorbeeld buiten op een goed geventileerd terras of in een aparte, goed geventileerde kamer.

4. Plaats het matras rechtop en zorg voor goede luchtcirculatie.

5. Vermijd het bed opmaken of afdekken, zodat het matras optimaal kan ventileren.

De chemische geur wegnemen

Om te voorkomen dat de geur door het hele huis verspreid wordt, is het aan te raden om de ramen open te houden of een luchtverfrisser te gebruiken. Na ongeveer een dag zal de geur grotendeels verdwenen zijn.

Nog steeds een geurtje?

Het is normaal dat matrassen gemaakt van schuim of latex een lichte chemische geur behouden gedurende hun levensduur. Het regelmatig verwijderen van de lakens kan helpen om deze geur te verminderen. Na enkele weken tot een maand zul je gewend raken aan de geur en er minder last van hebben.

Hypnia matrassen zijn Oeko-tex® gecertificeerd, wat betekent dat de materialen niet-toxisch zijn en zorgen voor een goede nachtrust. Lees onze reviews voor meer informatie over matrassen in verschillende maten.