3 Tips voor een klassiek interieur

Een klassiek interieur kenmerkt zich ten eerste door een luxe uitstraling. Hierbij worden veel ornamenten en romantische elementen gebruikt, wat een tikkeltje druk kan ogen. Om dit te balanceren worden symmetrie en harmonie toegepast. Hieronder geven we je tips over materialen, kleuren en harmonie. 

Materialen

In de klassieke interieurstijl worden vaak luxe materialen gebruikt, zoals glanzend metaal, donker hout en mooie stofjes. De trend van het moment, velvet stoelen, past hier heel mooi bij met het glanzende fluweel en vaak metalen onderpoten. Pas wel op, want teveel glans kan het tegenovergestelde van luxe opleveren, namelijk: ordinair. Richmond maakt echter stijlvolle meubels en woonaccessoires, waarmee je wel een écht luxe interieur neerzet. Ook een visgraatvloer geeft een luxueuze uitstraling en is tegenwoordig ook helemaal in de interieurmode!

Kleur

Als je aan een klassiek interieur denkt, denk je vast aan donkere kleuren, zoals bordeauxrood, donkerpaars en diepblauw, maar ook lichtere kleuren, zoals beige en wit Deze kleuren zorgen voor een warme en rijke sfeer.

Harmonie

Donkere kleuren kunnen een klein vertrek echter nog kleiner doen lijken. Het is mogelijk om donkere kleuren toe te passen in een kleine ruimte, mits er voldoende licht is en de kamer niet te vol staat met meubels en tierelantijnen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in het geval van een donkerblauwe muur afwisselen met wat lichtere tinten, zoals lichtgrijs, crèmewit of zacht lichtgroen, die weer iets meer licht reflecteren. Door meerdere kleuren te combineren kun je alsnog de harmonie bewaren. Denk eens aan een kamer met een eikenvisgraatvloer, donkerblauwe muren en een rood fauteuil. Zoals we al eerder aangaven is het belangrijk om de glimmende accenten enigszins te beperken, maar een gouden vaas met een beetje verwering zou hier goed bij staan. Verder is het belangrijk om niet teveel lijst- en snijwerk toe te passen. Dit maakt het interieur nogal zwaar, helemaal als je vervolgens een spiegel ophangt met een sierlijke baroklijst. Het is aan te raden om voor óf een recht snijwerk óf een uitgebreid lijstwerk te kiezen.