Wat is de maatvoering perceel?

De maatvoering perceel zijn de maten van een stuk grond of gebouw. Van alle percelen in Nederland is de maatvoering bekend. Zo kan er geen onduidelijkheid bestaan over waar bijvoorbeeld je erfgrenzen liggen. In de praktijk komt het echter nog wel eens voor dat er discussies ontstaan over waar de erfgrens ligt. Wanneer je twijfelt over waar jouw tuin ophoudt en waar die van de buren eindigt, kun je de maatvoering van een perceel controleren. Zo kun je precies nagaan waar de erfgrenzen wettelijk gezien liggen. Dit is slechts één voorbeeld van wanneer het handig kan zijn om de maatvoering perceel te controleren. 

Hoe kun je de maatvoering perceel controleren? 

Het controleren van de maatvoering perceel is relatief eenvoudig. Dit kun je namelijk online doen door de kadastrale kaart te gebruiken. De kadastrale kaart maakt gebruik van de gegevens van het Kadaster. Het Kadaster is verantwoordelijk voor het vastleggen van de maatvoeringen van een perceel. Ook officiële instanties maken gebruik van de gegevens van het Kadaster. De maatvoeringen die hier worden aangegeven kloppen dus ook zeker. Met de kadastrale kaart kun je de maatvoeringen van ieder perceel in ons land controleren. Je kunt eenvoudig naar je eigen woonplek navigeren en vervolgens je woning aanklikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om allerlei informatie over het perceel op te vragen. Zo kun je dus ook de maatvoering perceel opvragen om te controleren waar de erfgrenzen liggen. 

De maatvoering perceel kan leuk zijn om te controleren 

Als er onenigheid is over de erfgrenzen, dan is het zeker aan te raden om de kadastrale kaart eens raad te plegen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat jouw schutting niet te ver op de grond van de buren staat, of andersom. Het kan echter ook leuk zijn om de maatvoering van een perceel te controleren als er geen sprake is van een conflict. Wil je bijvoorbeeld de exacte afmetingen van je tuin weten? Dan is dit ook erg handig! Bovendien kan het leuk zijn om eens na te gaan welke gegevens er allemaal beschikbaar zijn van percelen bij jou in de buurt.