Maak je klaar voor 2024 – Tuintrends die je moet weten

Het is 2023, en het nieuwe jaar brengt tal van spannende trends voor tuiniers om te verkennen. Van randen tot plantenbakken en een verscheidenheid aan andere unieke landschapsmiddelen, er zijn veel manieren om je buitenruimte het komende jaar op te knappen. Dit is wat je moet weten over de nieuwste tuintrends voor 2023.

Randen aanbrengen

Randen, ook wel kantopsluiting genoemd, zijn er al tientallen jaren, maar ze maken een comeback als populaire tuintrend. Kanten zijn een effectieve manier om strakke lijnen te creëren tussen bloemperken en gazons, waardoor je buitenruimte er netjes uitziet en zich onderscheidt van de rest van de buurt. De meest populaire randopties zijn metalen en stenen randen, die langs paden of rond perken en bomen gelegd kunnen worden. Wie op zoek is naar iets creatievers, kan houten boomstammen of zelfs drijfhout gebruiken als een natuurlijker ogend alternatief voor traditionele randmaterialen.

Bloembakken

Plantenbakken zijn een gemakkelijke manier om een vleugje stijl toe te voegen aan elke tuin, hoe klein of groot die ook is. Plantenbakken zijn er in alle soorten en maten – van hoge rechthoekige bakken die perfect zijn voor klimplanten zoals klimop, tot lage ronde bakken die ideaal zijn voor vetplanten en cactussen. Er zijn ook veel producten op de markt die speciaal ontworpen zijn voor het kweken van groenten in plantenbakken, zodat je thuis kunt genieten van verse producten zonder dat je al te veel ruimte nodig hebt.

Levende muren

Levende muren zijn verticale tuinen die textuur en kleur toevoegen aan elke buitenruimte en tegelijkertijd veel privacy bieden. Deze levende muren bestaan uit planten in trapsgewijze rijen of hangende manden die het hele jaar door elke maat muur kunnen bedekken met weelderig gebladerte of heldere bloemen. Levende muren vergen minimaal onderhoud als ze eenmaal staan, waardoor ze een ideale optie zijn als je geen tijd of energie hebt om dagelijks onderhoud aan je tuin te besteden.

Tuintrends komen en gaan elk jaar, maar deze drie opties geven je buitenruimte in 2024 zeker een uniek tintje! Bereid je dus voor – dit jaar zal zeker geweldige nieuwe ideeën op het gebied van tuinieren brengen!