Kun je met domotica langer thuis wonen?

Het wordt in de thuiszorg steeds normaler om domotica – huisautomatisering – toe te passen. Van waarschuwingssystemen voor mantelzorgers tot slimme medicijndoosjes, domotica in huis maakt het voor ouderen, mensen met een beperking en zieken steeds eenvoudiger om langer in hun eigen stekje te blijven. Dat is fijn, want thuis wonen willen we als het even kan allemaal zo lang mogelijk. Ben jij benieuwd hoe domotica jou of je naasten kan helpen? Lees dan snel verder, want in dit artikel hebben we het over domotica in de thuiszorg.

Welke vormen van domotica kun je toepassen?

Blijf jij of blijft een beperkte geliefde langer (alleen) thuis wonen, dan is thuiszorg een belangrijke toevoeging aan het dagelijks leven. Maar waar vroeger alles door een mantelzorger werd opgevangen, kan domotica nu een hoop huishoudelijke taken overnemen. Daarnaast is domotica ook handig voor het monitoren van de veiligheid. Enkele voorbeelden van domotica in huis zijn:

  • Valdetectie gelinkt aan een alarm;
  • Geautomatiseerde gordijnen;
  • Slimme verlichting;
  • Bewegingssensoren (voor automatisch licht);
  • Slimme sloten voor deuren en ramen;
  • Medicijnbeheer (slimme pildoosjes).

Waarom is domotica in de thuiszorg belangrijk?

Niet iedereen die ziek is, een beperking heeft of ouder wordt, heeft meteen 24/7 zorg nodig, maar toch hebben deze mensen hulp nodig bij sommige dagelijkse activiteiten. Vaak kan een naaste dit oppakken (mantelzorg), maar dat is lang niet altijd het geval en daarnaast kan dit heel vermoeiend zijn. Domotica biedt in zo’n situatie uitkomst. Het systeem pakt dagelijkse taken op, zodat mensen die minder goed ter been zijn hiervoor geen menselijke hulp nodig hebben. Denk aan gordijnen open en dicht doen (dit is als je bijvoorbeeld reuma hebt lastig), op afstand zien wie voor de deur staat én open doen, maar ook aan automatische lichten. Zo hoeft er voor de grote taken nog maar een of twee keer per week iemand langs te komen – en omdat jij/je familielid tijd bespaart aan mantelzorg, kan een sociaal bezoekje ook weer gewoon voor de gezelligheid worden gepland. Dit draagt bij aan de strijd tegen vereenzaming.

Wie kan een domoticasysteem installeren?

Ben je op zoek naar een bedrijf dat is gespecialiseerd in domotica-installatie? Neem dan Comfortica in de arm. Comfortica heeft jarenlange ervaring in draadloze domotica solutions en kan jouw systeem eenvoudig aan al je wensen aanpassen. Jij hoeft je nergens zorgen over te maken – je wordt volledig ontzorgt. Vertel de specialisten van Comfortica waar je naar op zoek bent en zij regelen het voor je. En laat je hen weten dat je je domotica-systeem wilt toepassen als thuiszorghulpmiddel? Dan kunnen ze je natuurlijk ook advies geven. Neem daarom vandaag nog contact op met Comfortica.