Drie tips voor het verbeteren van het energielabel van jouw woning

/

Een energielabel geeft de energiezuinigheid van een woning, bedrijfspand of ander gebouw aan. Dit wordt aangegeven in een bepaalde categorie, variërend van label A (zeer energiezuinig) tot label G (zeer energie-onzuinig). Het is tegenwoordig verplicht om een geldig energielabel te kunnen tonen wanneer je een woning of bedrijfspand wilt verkopen of verhuren. Daarnaast is het over het algemeen zo dat een beter energielabel ervoor zorgt dat de waarde van een woning of pand stijgt. Het is daarom zeker gunstig om bijvoorbeeld van energielabel D naar C te gaan. Het energieverbruik van jouw woning valt dan in de ‘groene’ zone. In dit artikel geven wij drie tips voor het verbeteren van het energielabel van een woning. Benieuwd? Lees dan snel verder.

1. Verbeter de isolatie

Een goede isolatie is erg belangrijk voor het verminderen van warmteverlies in de winter en het behouden van een koele ruimte in de zomer. Daarnaast beperkt het de energieverspilling van de woning. Controleer daarom of de muren, vloeren en het dak van de woning goed geïsoleerd zijn. Door de isolatie te verbeteren, kun je energiebehoefte voor verwarming en koeling verminderen. Dit resulteert in lagere energiekosten.

2. Installeer zonnepanelen

Door zonnepanelen te installeren op het dak van jouw woning kun je zelf groene stroom opwekken. De zon die op de panelen schijnt zet het licht om in elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat jouw elektriciteitsbehoeften verlaagd worden en daarbij ook de energiekosten zullen dalen. Daarnaast is het voordeel dat dit proces volledig duurzaam en milieuvriendelijk is, aangezien er bij de elektriciteitsopwekking geen schadelijke broeikasgassen vrijkomen.

3. Vervang ramen van enkel glas

Heb je in jouw woning nog ramen van enkel glas? Overweeg dan om deze te vervangen. Ramen van enkel glas zorgen namelijk voor energieverspilling. Het verwarmen van een ruimte kost meer energie, omdat een enkel raam weinig isolatie biedt en warmte makkelijk laat ontsnappen. Vervang een raam van enkel glas daarom voor dubbel glas of HR ++ glas. Dit zorgt voor betere isolatie, waardoor je minder energie verbruikt.

Verduurzamingsadvies op maat

Deze drie tips kunnen je helpen bij het verbeteren van het energielabel van jouw woning. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden om te verduurzamen. Bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van energielabels kunnen je voorzien van meer verduurzamingsadvies voor een woning. Door adviezen op te volgen kun je het energielabel van jouw woning verbeteren, energiekosten verlagen en de waarde van jouw woning verhogen.