We kennen de keramische kookplaat als een enorme vooruitgang na het gas, maar toen kwam ook inductiekoken. Welke van de twee is nou beter en wat is het verschil tussen de twee?
- Inductiekookplaat
Wie kent de inductiekookplaat nou niet? Ineens wat de zwarte kookplaat geïntroduceerd en moest men in een moderne keuken dit nieuwe snufje hebben. Maar de plaat alleen was niet het enige dat nieuw gekocht moest worden. Zo konden de pannen die je op het fornuis met gas gebruikte, niet tegen de hitte. Dus moesten er nieuwe pannen gekocht worden die hier wel tegen konden. De pannen moeten uit ferromagnetisch materiaal bestaan, dat dus geschikt is voor het verhitten door inductie. De kookplaat maakt gebruik van het principe van inductieverhitting.
Inductiekoken staat bekend als relatief veilig. De pan op de kookplaat wordt verwarmd, maar de plaat zelf wordt niet echt heel heet. Natuurlijk moet je wel even oppassen als je de pan net van de plaat haalt, maar over het algemeen koelt de plaat snel weer af. Er komt een waarschuwingssymbool tevoorschijn na het verwijderen van de hete pan. Die staat er net zo lang totdat de plaat weer afgekoeld is. Op die manier zou je altijd kunnen zien of de plaat heet is of niet.
Keramisch koken
De keramische kookplaat is een kookplaat die werkt op elektriciteit. Het oppervlak van de plaat is gemaakt van glaskeramiek. Daardoor ook de naam keramische plaat. Een keramische kookplaat is een variant op de ouder elektrische kookplaten. Door het gladde oppervlak is een keramische kookplaat makkelijker schoon te maken en hecht vuil zich minder snel aan de plaat. Een voordeel is dat je met alle pannen kan koken op een keramische plaat, maar het nadeel is dat de plaat heel veel stoom vraagt. Zoveel, dat hij niet op een normale 230-voltwandcontactdoos aangesloten kan worden. Dat betekent dat je deze plaat niet zomaar in het stopcontact plaatst en er mee kan koken. Er wordt speciale krachtstroom gebruikt met meerdere fasen (een wisselspanning). Meestal gebruik je daar een Perilexstekker voor.
Wat is het verschil?
Een groot verschil waar veel mensen zich toch wat aan ergeren is dat koken met de platen toch minder precies en snel werkt, zoals dat met gas en vuur ging. Draaide je daar aan de knop, kreeg je direct meer vuur en dus meer warmte en ging het sneller. Met deze platen is het een ander verhaal. Vooral de keramische plaat laat het op dit gebied afweten. Het duurt lang voordat de plaat warm is en als je tijdens het koken de temperatuur wil veranderen, duurt het ook weer even voordat die is bijgesteld. De keramische plaat koelt ook niet zo snel af na het koken, dus pas op met wat je na het koken op de plaat zet en maak ook niet te snel schoon na het koken.
Een pluspunt van de keramische plaat is dat je al je pannen van het normalen fornuis kan bewaren. Die kunnen namelijk gewoon op de keramische plaat. Dat is bij de inductieplaat niet het geval. Let wel op de onderkant van de pannen als je ze aanschaft, want als ze niet egaal zijn, kan het zijn dat je eten aan de ene kant wel verwarmd wordt en aan de andere kant niet. Dat komt natuurlijk doordat pan direct op de plaat staat, want anders is bij koken op vuur.
Prijs en duurzaamheid
Natuurlijk wil je weten hoe het zit met de duurzaamheid van dit product. Als je van het gas af wil, zal je moeten investeren in een andere manier van verwarmen en stroom gebruiken. Als je kiest voor iets anders dan een fornuis met gas, ga je er eigenlijk altijd op vooruit. De gasprijzen worden steeds groter en dat zal de komende tijd waarschijnlijk alleen maar blijven stijgen. We moeten steeds meer denken om de duurzaamheid van de planeet en ook ons huis en de verduurzaming van ons huis hoort daarbij.
De aanschaf van een inductiekookplaat kan een behoorlijke investering zijn. Toch zal je zien dat je dat geld er weer uithaalt door de energiezuinigheid. Je bespaart namelijk direct nadat je de plaat hebt laten installeren. In ieder geval, je bespaart de kosten van het gas en levert daar minder stroom op in. Als je eenmaal het break-even point hebt gehad, zal je positieve nummers gaan krijgen. Een inductiekookplaat gaat ook wel 10 tot 15 jaar mee. Je kan er dus flink lang mee koken
Hoe het dan met de keramische plaat en duurzaamheid? Deze plaat was namelijk de opvolger van het gas. Natuurlijk is een maaltijd opwarmen op een keramische plaat beter dan op gas koken. Het is zeker een stuk duurzamer om stroom te gebruiken dan gas te stoken. Zeker met de nieuwe alternatieven waarop we energie kunnen opwekken. Toegegeven: de keramische plaat neemt vrij veel stroom, maar het is nog altijd goedkoper dat koken op gas. Daarnaast gaat de keramische kookplaat wel langer mee dan de inductiekookplaat, namelijk zo’n 15 tot 20 jaar. Dat scheelt je vijf jaar met een inductiekookplaat en hij is ook nog goedkoper in aanschaf.
Wat is beter?
We weten nu genoeg van beide kookplaten, maar welke is beter als we de verschillen bekijken. Als we het allemaal even op een rijtje zetten, is een inductiekookplaat de veiligste en snelste manier op te koken. Deze kookplaten zijn vooral geschikt als je niet zo’n ster bent in opletten, je nieuwsgierige kinderen in huis hebt of je niet zo veel geduld hebt. De plaat is makkelijk in gebruik. Hij heeft vaak tiptoetsen waarmee je de plaat aan kan zetten, of het ‘vuur’ lager of hoger kan doen.
Je kan kiezen uit heel wat standen voor je plaat. Ongeveer een stuk of zeventien verschillende standen. Perfect voor een pruttelpotje, een snelle wokmaaltijd of het perfect gegaarde biefstukje. Met andere woorden: je kan heel precies koken met de inductieplaat. En ook dat is leuk als je niet zo veel geduld hebt en niet zo’n oplettende kok bent. Je kiest de juiste stand, zet een timer aan en zet de plaat op het juiste moment weer uit. Een kind kan de was doen, of niet?