Wat zijn de nadelen van slimme bloempotten

Wat zijn de nadelen van slimme bloempotten?

/

Door de tijd heen zijn er heel wat verschillende uitvindingen gedaan. Zo zijn er ook slimme bloempotten die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. De nieuwe uitvindingen zien er altijd interessant uit, maar is het wel een goede uitvinding? Zitten er niet veel te veel nadelen aan slimme bloempotten? Ik heb het voor uitgezocht!

Wat zijn slimme bloempotten?

Als eerste is het handig om er eens in te duiken wat slimme bloempotten precies zijn. Dit zijn bloempotten die de verzorging van de plant eigenlijk automatisch doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het water geven van je planten. Op die manier hoef je dit zelf niet meer te doen en is de kans een stuk kleiner dat de plant dood gaat. Daarom kan het een goede oplossing zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gadget islet (@gadget_islet)

Nadelen slimme bloempotten

Bij elk voordeel komt natuurlijk een nadeel. Er zijn namelijk verschillende nadelen die ik heb gevonden aan slimme bloempotten. De nadelen van slimme bloempotten moeten uiteraard ook benoemd worden, zodat je een goede afweging kan maken of de bloempotten misschien een goede optie zijn of niet. Hieronder heb ik daarom de algemene nadelen voor je op een rijtje gezet.

Duurder in aanschaf

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, want wanneer je slimme bloempotten koopt, heb je altijd te maken met een hogere aanschafprijs. Een normale bloempot is op zich niet zo heel duur, maar omdat je bij een slimme bloempot ook betaald voor de technologie, betaal je er veel meer voor.

Een slimme bloempot kun je op het internet vinden voor ongeveer 100 euro, terwijl een normale bloempot nog niet eens 10 euro hoeft te zijn. Daarom is dit zeker een nadeel dat we wel mee moeten nemen.

Minder flexibel

In sommige gevallen hebben slimme bloempotten een vast watersysteem, waardoor je dit niet aan kunt passen. Hierdoor kan je niet elke plant in een slimme bloempot zetten, omdat de plant dan bijvoorbeeld teveel of juist te weinig water kan krijgen. Dit kan dan weer voor onnodige problemen zorgen.

Minder natuurlijke uitstraling

Verder is het een nadeel dat een slimme bloempot misschien geen natuurlijke uitstraling heeft. Zo zie je bij dit soort bloempotten misschien dat er technologie gebruikt wordt om de planten water te geven. Dit kan door verschillende mensen als minder mooi worden gezien.

Afhankelijkheid van technologie

Als laatste is een nadeel aan een slimme bloempot dat je afhankelijk bent van technologie. Op die manier ga je er vanuit dat de planten water krijgen, maar wanneer de bloempot een keer niet werkt, kan dit ervoor zorgen dat je planten overlijden. De afhankelijkheid van technologie kan als een groot nadeel worden gezien.

Batterij- of stroomverbruik

Houd er rekening mee dat je regelmatig de bloempot moet opladen of dat je de batterijen moet vervangen.

Privacy

Tegenwoordig letten veel mensen op de prijs. Het kan dan zo zijn dat je gaat voor de goedkopere modellen (bijvoorbeeld van Temu of Amazon). Let er goed op dat je uitzoekt welk bedrijf er achter de slimme bloempotten zitten. Het kan zijn dat je privé gegevens niet goed beschermd worden of dat je data wordt gebruikt om door te verkopen.