Kan iedereen een waterput in zijn tuin laten slaan, en waarom zou je het doen?

/

Misschien ken je iemand die zijn of haar eigen waterput in de tuin heeft, en ben je daardoor geïnspireerd geraakt omdat je er zelf nog geen hebt. Maar het is natuurlijk wel een investering, dus moet je er goed over nadenken en je inlezen op het thema. Kan immers iedereen wel een waterput laten slaan in zijn tuin? En als het kan, waarom zou je daar dan überhaupt voor kiezen? We bespreken het in dit artikel.

Kan iedereen een waterput laten slaan?

Het goede nieuws is dat in principe bijna iedereen een waterput kan laten slaan in zijn tuin. Dat wil niet zeggen dat er niet een aantal zaken zijn die daar een factor in kunnen zijn. Ten eerste is dat natuurlijk de geschiktheid van de bodem. Je slaat een waterput om water uit de grond te kunnen halen, maar dat werkt wel het beste in gebieden met een hoge grondwaterstand of in ieder geval een waterlaag die goed genoeg bereikbaar is. Als je dat nog niet weet, kun je door een specialist een bodemonderzoek laten uitvoeren. Meestal mag je zonder vergunning een waterput slaan, maar dat hangt wel af van hoe diep je hem gaat slaan en hoeveel water je eraan gaat onttrekken. Zolang je niet meer dan 10 m³ water per uur onttrekt, is er doorgaans geen probleem. Besef dat de uiteindelijke kosten die erbij komen kijken mede afhankelijk zijn van de diepte van de put en eventueel de toegankelijkheid van jouw tuin.

Waarom zou je een waterput laten slaan?

Gezien de investering die erbij komt kijken, moet je wel reden zien om de waterput te laten slaan in je tuin. In ieder geval kun je er kosten op water door besparen door het grondwater in te zetten voor het beregenen van je tuin, wat in een warme en droge zomer een flink verschil kan maken. Je kunt er ook je vijver mee vullen en het is zelfs mogelijk om er je toilet mee te spoelen. Dat is een duurzamere keuze dan hier drinkwater uit de kraan voor te gebruiken, zeker als je ook nog zelf opgewekte stroom kunt gebruiken voor de pomp. Voor je tuin is het bovendien beter, omdat grondwater van nature rijk is aan mineralen en geen toegevoegde chemicaliën zoals chloor bevat.

Waar moet je rekening mee houden?

Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die je altijd in het achterhoofd moet houden rondom een eigen waterpomp in de tuin. Ten eerste is niet al het grondwater per se geschikt voor consumptie of langdurig gebruik. Je kunt eventueel een wateranalyse laten uitvoeren om meer over het water te weten te komen. Besef ook dat je invloed uitoefent op de grondwaterstand door water op te pompen en dat dit bij overmatig gebruik schadelijk kan zijn voor de omgeving. Daarnaast ben je niet klaar als je de put en de pomp geïnstalleerd hebt, want een waterput heeft onderhoud nodig, vooral de pomp en filters. Verwaarlozing kan storingen van de pomp of een verminderde waterkwaliteit als gevolg hebben.

Voor veel mensen met een eigen woning en een tuin is een waterput laten slaan en een pomp installeren een haalbare en zeker ook aantrekkelijke investering. Als je een groene tuin hebt die je goed wilt bewateren, is dit een slimme en ook duurzame manier om dat te doen. Je kunt het zelfs koppelen aan een beregeningssysteem, zodat je zelf achterover kunt gaan zitten terwijl je tuin goedkoop en automatisch van de juiste bevochtiging voorzien wordt. Informeer eventueel bij buren die al een waterput hebben hoe diep die van hun is, zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.