Hoe vind je de perfecte keukenapparatuur?

De apparatuur mag in een keuken niet ontbreken. Sterker nog, je kunt best weinig met een keuken zonder apparatuur. Maar het vinden van de juiste keukenapparatuur is best een opgave. Er zijn talloze soorten, maten en designs apparaten. Daarnaast wil je natuurlijk dat je apparatuur niet alleen mooi is, maar ook alle functionaliteiten heeft die jij nodig hebt. Om je wat op weg te helpen vertellen wij je hoe je de perfecte keukenapparatuur kunt vinden. Kom je er toch niet helemaal uit? Je kunt natuurlijk altijd meer informatie opvragen bij een keukenwinkel als Kitchen4all bij jou in de buurt.

De standaard apparaten in een keuken

De eerste stap is om te bepalen welke apparaten er eigenlijk in je nieuwe keuken moeten zitten. Wanneer je een echte wijnliefhebber bent, is een wijnklimaatkast onmisbaar. Maar als je nooit wijn drinkt, hoef je dit apparaat niet per se toe te voegen aan je nieuwe keuken. Een keuken is daarnaast standaard voorzien van een vijftal apparaten. Dit zijn:

  1. Kookplaat
  2. Afzuigkap
  3. Vaatwasser
  4. Oven
  5. Koelkast

Deze apparaten wil je dus sowieso aan je nieuwe keuken toevoegen. Aan de hand daarvan kun je bekijken wat er nog ontbreekt. Denk bijvoorbeeld aan een magnetron of een vriezer.

Verschillende functionaliteiten

De innovaties op het gebied van keukenapparatuur staan zeker niet stil. Er komen dan ook steeds meer functionaliteiten bij, die het vinden van de perfecte apparatuur misschien nog wel lastiger maken. Bedenk daarom waarvoor en hoe vaak je de verschillende apparaten gebruikt. Aan de hand daarvan kun je je wensen bepalen en weet je welke functionaliteiten je wel en niet gebruikt. Zo kun je toch alweer een aantal soorten apparaten van je lijstje afstrepen.

Het design van het apparaat

Keukenapparatuur krijgt niet alleen steeds meer functionaliteiten, er wordt ook steeds meer uitgepakt met de designs van de apparaten. En laten we eerlijk zijn: het oog wil natuurlijk ook wat. De eerste stap is om te bedenken hoe belangrijk het design voor je is. Want hoe mooier het design, hoe kostbaarder het apparaat vaak is. Je kunt daarnaast vaak uit verschillende kleuren kiezen, voornamelijk rvs, antraciet en (mat) zwart komen veel voor bij keukenapparatuur. Je kunt bekijken welke kleur het beste past bij de rest van de keuken en daar de apparatuur op uitzoeken.

Inbouw of vrijstaand

Tegenwoordig wordt de meeste keukenapparatuur ingebouwd. Het voordeel hiervan is dat het strak oogt en er daarnaast geen vuil achter bijvoorbeeld de koelkast kan vallen. Daarnaast kan je inbouwapparatuur ook op de ideale hoogte laten plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een oven op armhoogte, zodat je voor het bedienen van de oven nooit meer hoeft te bukken. Maar inbouwapparatuur brengt wel een andere sfeer en uitstraling met zich mee dan vrijstaande apparaten. Je kunt de voor- en nadelen naast elkaar leggen en aan de hand daarvan besluiten of je de apparaten laat inbouwen of dat je voor vrijstaande apparaten kiest. Je kunt natuurlijk ook een combinatie maken van beide en bijvoorbeeld kiezen voor een vrijstaand fornuis en de andere apparaten in laten bouwen.