Hoe geschikt is mijn dak voor zonnepanelen?

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het belangrijk om vooraf na te denken over de logistieke en praktische planning. Denk hierbij aan het feit dat niet ieder dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Vervolgens is het ook afhankelijk van het dak hoeveel zonnepanelen jij kan plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je kan plaatsen, hoe meer winst dit als gevolg heeft. Het nadeel is echter dat de aankoop van zonnepanelen erg veel kost en dat je daarom veel tijd moet nemen om dit bedrag weer terug te verdienen. Zonnepanelen zijn echter een investering in duurzame energie waardoor je binnen een bepaalde termijn winst zal maken.   

Wanneer is een dak geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn een aantal factoren die gelden als je wilt bepalen of de zonnepanelen geschikt zijn voor op jouw dak. Het is mogelijk om dit te laten checken door experts en zodoende fouten te voorkomen. Indien jij niet van plan bent om experts in te zetten dan is het erg belangrijk om voldoende informatie te lezen zodat jij in staat bent om de juiste keuzes te maken. Wat een groot verschil maakt bij het mogelijk rendement op zonnepanelen is het feit of het dak schuin is of niet. Als de hoek van het dak namelijk ongeveer 35 graden is dan heeft dit als gevolg dat de panelen meer zonnestralen opnemen. 

De ligging van het dak

Een andere factor die een grote rol speelt bij het bepalen of het dak geschikt is voor zonnepanelen is de ligging van het dak. Bij de ligging van het dak kan je denken aan welke richting het dak op ligt. Is het dak gericht op het zuiden? Dan heeft dit als gevolg dat er meer zon op het dak komt en dat er zodoende meer stroom wordt opgewekt. Hoe meer stroom er wordt opgewekt, hoe groter de winst is. Indien het dak richting het zuiden ligt dan maak je dus minder kans op winst. 

Overige omstandigheden

Er zijn ook overige omstandigheden op te noemen die invloed kunnen hebben op de opbrengst. Denk hierbij aan het feit dat niet ieder dak goed wordt schoongemaakt. Indien de zonnepanelen onder de modder zitten dan zal dit als gevolg hebben dat er minder winst wordt gemaakt. Daarom is het belangrijk om bij het plaatsen van de zonnepanelen goed rekening te houden met overige factoren die een rol kunnen spelen. Houd verder tevens rekening met de schaduw die er eventueel is.