Mag ik iets ophangen aan de schutting van de buren

Mag ik iets ophangen aan de schutting van de buren?

/

Rondom schuttingen komen er vaak vragen naar voren. Een schutting staat namelijk op de erfgrens tussen twee buren, waardoor hier nog weleens wat onduidelijkheid over kan ontstaan. Dit kan er ook voor zorgen dat je als goede buur niet meer weet hoe je het dan moet aanpakken.

Gelukkig zijn hier wel bepaalde regels voor, zodat je makkelijker kunt bepalen wat de beste optie voor jou is. Wij leggen je hier precies uit of je wel of juist niet iets mag ophangen aan de schutting van je buren. Zo voorkom je dat je zelf per ongeluk iets fout doet, terwijl dit niet je oorspronkelijke intenties zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 21,2% weleens ruzie heeft met de buren. Een schutting of afbakening van het grondstuk, geluidsoverlast en huisdieren zijn vaak de oorzaken van de ruzie tussen buren.

De eigenaar van de schutting bepalen

Als eerste moeten we naar stap 1. We moeten gaan kijken van wie de schutting precies is. Dit kan namelijk doorslag geven wanneer iets wel mag en wanneer iets niet mag. Het is goed om te kijken of jij de eigenaar bent, de schutting juist gezamenlijk is of dat de schutting van de buren is.

Het is altijd goed om dit vooraf uit te zoeken, want hierdoor kun je problemen voor in de toekomst voorkomen. Weet je het niet zeker? Dan is het goed om even te onderzoeken van wie de schutting is en daarna kun je verder kijken.

Jij bent eigenaar van de schutting

Heb jij volledig voor de schutting betaald en hebben de buren hier niets mee te maken? Dan is de schutting volledig van jou. Jij heeft de buren niet om toestemming te vragen en je mag gewoon iets aan de schutting ophangen wanneer jij dit graag wilt.

Wel is het te adviseren om uit te kijken met schroeven en spijkers. Wanneer deze door de schutting heen komen, naar de kant van je buren toe, kan dit wel gevaarlijk worden. Het is goed om hier wel rekening mee te houden, want je wilt niet dat je iemand tot last bent met jouw schutting.

Gezamenlijke schutting

Hebben jullie juist de beslissing genomen om een gezamenlijke schutting neer te zetten? De schutting is gezamenlijk wanneer jullie beiden betaald hebben voor de schutting of wanneer de schutting bijvoorbeeld van de woningstichting is. Dan mag je aan jouw kant wat ophangen aan de schutting, niet aan de kant van de buren.

Let op, want bij een gezamenlijke schutting mag je geen hinder veroorzaken bij de buren. Je moet dus goed kijken dat alles aan jouw kant blijft hangen en dat jij jouw buren niet tot last bent met bijvoorbeeld spijkers. Daarnaast mag er niets boven de schutting uitsteken.

De buren zijn eigenaar van de schutting

Is de situatie helemaal anders en is de schutting van je buren? Dan zijn zij eigenaar van de schutting. Jij mag dus niets aan de schutting ophangen, tenzij jij toestemming hebt van de buren. Heb je geen toestemming? Dan moet je van de schutting afblijven en zelf eventueel een schutting neerzetten.

Uiteraard kun jij altijd met je buren overleg om te kijken wat zij er van vinden als je iets aan de schutting op hangt. De meeste buren doen hier niet al te moeilijk over, dus het is het zeker waard om even na te vragen. Ben je niet op goede voet met je buren? Dan adviseren we om het te laten voor wat het is.

mag je iets ophangen aan de schutting als hij niet van jou is
Als de schutting niet jouw eigendom is, dan moet je met de buren overleggen of je er iets aan mag ophangen.

Schroeven of spijkers in de schutting slaan

Wanneer je iets wilt gaan ophangen aan een schutting, is het aan te raden om uit te kijken met schroeven en schuttingen. Wanneer deze uitsteken kan dit namelijk gevaarlijk worden voor de buren. Dit moet je altijd zien te voorkomen. Probeer ze daarom niet te diep in de schutting te slaan of te draaien.

Overleg met de buren

Het kan zijn dat je zelf niet zo goed weet wat je met de schutting moet doen. Dan is het altijd goed om dit met je buren te overleggen. Misschien hebben je buren een bepaald idee wat je verder helpt of jullie kunnen samen kijken naar het eventueel vervangen van de schutting. Het is niet aan te raden om zomaar alles op eigen houtje te doen.

Wanneer je alles op je eigen houtje gaat regelen, bestaat er een kans dat de buren dit niet leuk vinden. Op die manier hebben zij namelijk geen zeggenschap over de schutting. Helemaal als het een gezamenlijke schutting is, is het te adviseren om hier altijd over in overleg te gaan, zodat jullie aan het einde van de rit beide tevreden zijn over de schutting.

Iets steekt boven de schutting uit, mag dit?

In sommige gevallen hebben jullie een gezamenlijke schutting of de schutting is zelfs van jou. Het kan zijn dat je planten aan de schutting hebt hangen of dat je gewoon iets boven de schutting uit hebt steken. Het is dan wel van belang om te weten of dit überhaupt wel mag.

Als de betreffende schutting 2 meter is, mag hier, officieel gezien, niets meer boven uit steken. Bij de erfgrens spreken we altijd van 2 meter hoog in de achtertuin. In de voortuin mag een schutting niet hoger zijn dan 1 meter. Het is daarom altijd belangrijk om de dingen die aan je schutting hangen, onder de 2 meter te houden.